Teknik SEO Nasıl Yapılır? [Tüm Teknikler]

0

Çoğu kişi SEO işlemlerinin; sayfa içi ve sayfa dışı SEO olmak üzere ikiye ayrıldığını düşünür. Ancak atladıkları başka bir SEO tekniği daha var. O da bu rehberde anlatacağım Teknik SEO.

Teknik SEO, bir sitenin SEO sürecinde uygulanması gereken önemli bir detay. Teknik SEO işlemlerinde bir sorun yaşarsanız, arama motorları sitenizi kayıt altına almakta (indekslemede) zorlanabilirler.

Bu rehberde, Teknik SEO’nun ne olduğundan ve sitenizin altyapısını arama motorlarına uygun hale nasıl getirebileceğinizden bahsedeceğim.

 

Teknik SEO Nedir?

Teknik SEO; arama motorlarının sitenizi bulmasına, anlamasına ve dizine eklemesine yardımcı olmak için yapılan iyileştirme çalışmalarıdır. Yani daha basit bir tabirle; sitenizin altyapısını arama motorlarına uygun hale getirmek için yapılan işlemleridir.

Sitenizin sayfa içi ve sayfa dışı SEO tekniklerini mükemmel uygulasanız bile, arama motorları sitenizi taramakta zorlanırsa, emekleriniz boşa gider ve arama sonuçlarında siteniz hiç sıralamaya giremeyebilir. O nedenle sitenizin teknik altyapısını adım adım kontrol etmeli, hata varsa gidermelisiniz.

İşlemlerin nasıl yapıldığına yakından bakalım.

 

Teknik SEO İşlemleri

Sitemizin altyapısını, arama motorlarına uygun hale nasıl getirebileceğimizi inceleyelim. Daha hızlı hareket etmek için aşağıdaki başlıklara tıklayabilirsiniz.

  1. SSL Kullanımı
  2. Robots.txt Dosya Kontrolü
  3. Meta Robots Etiket Kontrolü
  4. Sitemap Dosyasının Oluşturulması
  5. Breadcrumb Menü
  6. Mobil Uyumluluk
  7. Site Hızı
  8. 404 Sayfası
  9. Arama Motorlarına Kayıt

 

1. SSL Kullanımı

SSL (Secure Sockets Layer) web sunucusu ile tarayıcı arasında şifreli bir bağlantı oluşturan güvenlik teknolojisidir. SSL kullanan sitelerin URL’si; “http://” yerine “https://” ile başlar.

Google, bir blog yazısında HTTPS ile açılan sitelerin, küçükte olsa SEO açısından avantajlı olduğunu belirtiyor. Alan adını aldıktan sonra yapmanız gereken ilk işlem, sitenize ücretli veya ücretsiz bir SSL sertifikası kurmak olmalı.

ssl site

Çoğu hosting firması, kullanıcılarına ücretsiz olarak SSL sertifikası sağlıyor. Eğer hosting firması size bu hizmeti vermezse, daha önce yayınladığım aşağıdaki içerikleri inceleyerek, sitenize kolayca SSL sertifikası kurabilirsiniz.

 

2. Robots.txt Dosya Kontrolü

Arama motorları, siteleri kayıt etmek ve arama ağlarına eklemek için bot (veya örümcek) adı verilen programlar kullanılır. Robots.txt dosyası sayesinde, botların siteyi hangi kurallar dahilinde gezebileceğini veya kayıt altına alabileceğini belirleyebiliriz. Robots.txt dosyası sitenin ana dizini (root) içinde bulunur.

Bir arama motoru botu siteyi ziyaret ettiğinde, ilk iş olarak Robots.txt dosyasını kontrol eder ve dosyada belirtilen kurallara göre siteyi tarar. Dosya yoksa; standart taramasını yapıp, siteden ayrılır.

Robots.txt dosyası yanlış yapılandırılmışsa veya sitenin indekslenmesi engellenmişse, arama motoru botu siteyi kayıt altına almadan ayrılır.

Arama botlarını engellemek istemiyorsanız ve sitenizin tümünün kayıt altına alınmasını istiyorsanız, robots.txt dosyanızda şu şekilde olmalı:

User-Agent: *
Allow:
Robots.txt dosyasında özel kurallar belirlemek istiyorsanız, Google’ın yönergelerini inceleyebilirsiniz.

 

3. Meta Robots Etiket Kontrolü

Meta robots etiketi, sitede belirli sayfaların veya dizinlerin arama motoru botlarını engellemek için kullanılıyor. Yanlış yapılandırılırsa, sitenizdeki bazı bölümler indeks kaydına alınmaz.

Meta robots etiketi iki şekilde kullanılır; dosya içerisinde veya sitenin ana dizininde yer alan .htaccess dosyası içerisinde.

Bazı sayfalarınız arama motorlarında görüntülenmiyorsa, meta robots etkini kontrol etmeniz gerekecek.

Meta Robots etiketini kontrol etmek için; indeks almayan web sayfasını bilgisayarınıza indirip, Notepad gibi bir metin editörünce açın. Dosyanın içinde aşağıdaki gibi bir ifadenin olmadığından emin olun. Böyle bir kural tanımlanmışsa, ilgili satırı silin ve kaydedip tekrar hosting sunucusuna gönderin.

<meta name="robots" content="noindex">

Siteniz halen index almıyorsa, .htaccess dosyasını kontrol etmeniz gerekli. Dosyayı indirip .htaccess içerisinde aşağıdaki kodu arayın. Kodu bulursanız, silin ve düzelttiğiniz .htaccess dosyasını tekrar sunucunuza gönderin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :  Site Dışı SEO Nasıl Yapılır? [Tüm Teknikler]
x-robots-tag : noindex, nofollow, nosnippet

 

4. Sitemap Dosyasının Oluşturulması

Sitemap dosyası; sitenizde yayınladığınız tüm sayfaların linklerini içeren, XML formatında basit bir metin dosyasıdır.

Sitemap dosyasının sitenizde olması, bir sıralama faktörü değildir. Site haritası olmadan da arama motoru botları, sitenizi tarayabilir. Sitemap oluşturmadaki temel amacımız, sitede yer alan tüm içeriklerin hızlıca taranmasını sağlamak ve tarama bütçesini (crawl budget) etkin kullanmaktır.

Arama motoru botları sitemap dosyasını kontrol ederek, siteyi daha kolay tarayıp, indeksler. WordPress’de, SEO eklentilerinin (Yoast, Rank Math, All in One SEO Pack, v.s.) hemen hepsi sitemap dosyasını otomatik olarak oluşturur.

 

5. Breadcrumb Menü

Breadcrumb veya Türkçe adıyla içerik haritası menüsü; kullanıcıların site içinde daha rahat etmesi için kullanılan bir yapıdır.

Breadcrumb iki amaç için tasarlanmıştır.

Bunlardan birincisi; kullanıcıların web tarayıcısından geri düğmesine tıklamadan, önceki sayfaya veya kategoriye dönebilmelerini sağlamak.

İkincisi ise; arama motorlarının sitenin link yapısını daha iyi anlayabilmesini sağlamak.

Google, breadcrumb menülerin kullanılmasını öneriyor. Bu nedenle sitenizde mutlaka breadcrumb gezintiyi etkinleştirmelisiniz.

 

6. Mobil Uyumluluk

Web sitenize gelen kullanıcıların %53,3’ü, bir mobil cihaz kullanarak sitenize erişim sağlayacak ve bu sayı her geçen gün artacak. Mobil uyumluluk, siteniz için olmazsa olmaz bir özellik.

Sitenizin mobil uyumlu olması için ise iki seçenek mevcut.

Birincisi sitenizin mobil kullanıma duyarlı (responsive) tasarıma sahip olması.

İkincisi ise; mobilden sitenize gelen kullanıcıya, sitenizin mobil sürümünü yani AMP’sini (Accelerated Mobile Pages : Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) göstermeniz.

Her birinin farklı avantajları ve dezavantajları olsa da, çoğu web sitesi, mobile duyarlı tasarım kullanmayı seçiyor.

Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını test etmek istiyorsanız; Google’ın mobil uyumluluk test aracını kullanabilirsiniz.

mobil uyumluluk test sonucu

 

7. Site Hızı

Sitemizin teknik kontrollerini sağladık. Her şey yolunda görünüyor.

Sırada sitemizin en önemli teknik SEO kriterinde. Neil Patel gibi çoğu SEO uzmanı, SEO kontrol listesinin en başında, site hızının geldiğini belirtirler.

Site Hızının Önemi

Peki neden Google, sitemizin hızlı olmasını istiyor?

SEO nedir ve nasıl çalışır yazımda, Google’ın; arama yapan kullanıcıyı önemsediğinden bahsetmiştim. Google kullanıcıya, arama yaptığı anahtar kelimeyle ilgili en iyi siteleri sunar. Yani bir bakıma; arama sonuç sayfasında (SERP) üst sıralarda yer alan sitelere referans olur.

Tüm SEO kriterlerini harika bir biçimde uyguladığınızı, mükemmel bir içerik yayına aldığınızı düşünün. Tebrikler; Google’da ilk sırayı hak ettiniz.

İlk sıraya geldiğiniz için, tıklamaların %70’inden fazlasını alıyorsunuz. Ancak siteniz oldukça yavaş açılıyor. Arama sonucunda sitenize tıklayan kullanıcılar, siteniz açılmayınca SERP sayfasına geri dönüp, diğer siteleri ziyaret ediyorlar.

İşte Google algoritması, tüm bu sinyalleri toplar ve sitenizi yavaş yavaş SERP sayfasında aşağılara çeker.

Site içi SEO tekniklerinde anlattığım fidan örneğini hatırlayalım. Dikkatle fidanı suladık, bakımıyla uğraştık, tam fidanı yetiştirdik meyve alacağız derken, sonuç hüsran.

Tüm SEO kriterleri bir birleri ile bağlantılıdır. Birine bile gereken önemi vermezseniz, tüm emekleriniz boşa gidebilir.

 

Site Hızı Nasıl Test Edilir?

Web sitemizin hızını test etmek için, test sitelerini kullanacağız. En iyi site hızı test araçları şunlar :

Bu sitelerin hepsi de sitenizde bir dizi kontrol yaptıktan sonra, site hızı hakkında ayrıntılı rapor hazırlar. Site içi SEO iyileştirmesi yapmak için; Google’ın site hızı test aracı PageSpeed Insights’ın raporunu dikkate alabilirsiniz.

site hızı raporu

Sitenizin ana sayfa adresini test etmeyin. Önemli olan, arama motorlarından trafik elde etmeyi hedeflediğiniz içerik veya ürün sayfalarının hızıdır. Bunun için adres kısmına; ilgili sayfanın linkini girin.

PageSpeed Insights ile hız testi yaptıktan sonra, sunulan mobil ve masaüstü raporlarını ayrı ayrı incelemeniz gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :  Ücretsiz 10 Anahtar Kelime Analiz Aracı

Hız testi sonucunda, hız skoru 50’den düşükse ve sitenin geç açıldığı bildirilmişse, bu duruma müdahale etmeniz gerek.

 

Site Hızlandırma Rehberi

Hız testi sonucundan 100 skorunu görebilmek için, kodlama bilmeniz ve sitenizin teknik tüm altyapısının (hosting, CDN) olabildiğince hızlı olması gerekiyor.

Site hızını iyileştirmek için, aşağıda anlattığım yöntemleri uygulayabilir, bu sayede sitenizin fark edilir oranda hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.

 

Önbellek (Cache) Eklentisi Kullanın

Sitenize WordPress tabanlı ise, sitenizi hızlandırmak için bir önbellek eklentisi kullanabilirsiniz.

  • Fastest Cache
  • Autoptimize
  • Swift Performance Lite
  • LiteSpeed Cache
  • W3 Total Cache
  • WP Rocket
  • WP Super Cache

Bazı eklentilerin ayarları son derece karışıktır. En sade ve hızlı çalışan Fastest Cache eklentisini tavsiye ediyorum.

 

Sitenize CDN Kurun

CDN (İçerik Dağıtım Ağı) kullanarak, web sitenizin kaynak kullanım miktarını azaltabilir, böylelikle sitenizin daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz. CDN sayesinde sitenizi daha da güvenli hale getirebilir, sitenizdeki statik dosyaları (resim, css, javascript, video gibi) farklı kaynaklar üzerinden ziyaretçilerinize sunabilirsiniz.

Bu konuda daha önce kapsamlı bir rehber hazırlamıştım. Hem Fastest Cache eklentisini kurulumunu, hem de CDN kurulumlarını nasıl yapabileceğinizi inceleyebilirsiniz.

 

Resimleri Küçültün

Bir web sitesinin yavaş açılmasının nedenlerinden biri de, doğru kullanılmayan resim dosyalarıdır. Yanlış boyutlarda, yanlış resim türlerinin kullanılması sitenizi yavaşlatır ve geç açılmasına neden olur. Doğru resim kullanma yöntemi ise; en iyi kaliteyi sağlayacak dosya tipini (jpg, png, webp) en uygun boyutta kullanmaktır.

Siteniz WordPress ise, resim dosyalarınızı otomatik olarak optimize edebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki eklentilerden birini kullanabilirsiniz.

  • WP Smush
  • Imagify
  • reSmush.it
  • EWWW Image Optimizer
  • Compress JPEG & PNG images
  • ShortPixel Image Optimizer
Eğer siteniz WordPress değilse, veya site test sonuçlarından halen resim uyarısı alıyorsanız, TinyPNG sitesini deneyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, boyutunu küçültmek istediğiniz resim dosyasını TinyPNG aracılığıyla küçültmek. Ardından küçültülen dosyayı indirip, optimize edilen halini sitenizde kullanabilirsiniz.

 

8. 404 Sayfası

Ziyaretçiler sitenizde var olmayan herhangi bir sayfayı ziyaret ettiklerinde, 404 sayfası ile karşılaşmaları gerekir. Ulaşılmaya çalışılan sayfa silinmiş, linki değiştirilmiş veya iç bağlantı verilirken yanlış yazılmış olabilir.

Siteniz WordPress ise, çoğu site temasında varsayılan olarak 404 sayfası mevcuttur. Ayrıca Yoast SEO gibi eklentiler, hatalı 404 işlemlerini kayıt altına alabiliyor.

Sitenizde 404 sayfası yoksa, bir an önce oluşturmalı ve optimize etmelisiniz.

404 sayfasının olup olmadığını kontrol etmek ise son derece basit. Tek yapmanız gereken, sitenizde olmayan bir bağlantıya ulaşmaya çalışın. Karşınıza 404 sayfası gelecektir.

404 sayfası örneği

 

9. Arama Motorlarına Kayıt

Sırada sitenizin arama motorlarına kayıt edilip edilmediği var. Kontrol etmek için arama motorunda, şu aramayı yapın:

site:siteadiniz.com

Arama sonuçlarında, siteniz bulunuyorsa, bir sorun yok demektir. Ayrıca SERP (arama sonuçları) sayfasında, sitenizin kaç içeriğinin listelenmek üzere indekse kaydedildiğini görebilirsiniz.

site index alıyor mu

Eğer sitenizi arattığınızda, SERP sayfasında sitenize ulaşamıyorsanız, bir problem var demektir. Sorunu düzeltmek için; 2. ve 3. maddede anlatılan işlemlere göz atın.

Sitenizi henüz webmaster araçlarına kayıt ettirmemişseniz veya işlemin nasıl yapıldığı hakkında yardıma ihtiyacınız varsa, aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz.

 

SONUÇ

Her ne kadar karmaşık görünse de, teknik SEO işlemlerini önemsemeli ve sitenizin altyapısını arama motorları için uygun hale getirmelisiniz.

Teknik SEO işlemlerini sitenizde uyguladığınızda, uzun süre kontrol etmeniz gerekmez. Tek yapmanız gereken Google Arama Konsolunda, sitenizde yaşanan herhangi bir olumsuz durum olup olmadığını kontrol etmenizdir. Zaten sitenizde teknik bir hata olursa, Google Arama Konsolu’nda hataları görebileceksiniz.

Teknik SEO işlemlerinin, sitenize bir çok organik ziyaretçi getireceğini unutmayın.

 

5/5 - (1 vote)
BİR CEVAP YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.