Domain Hakkında A’dan Z’ye Her Şey

0

İnternet siteleri için alan adı; marka yaratmak için hayati derecede öneme sahip bir faktör. Bende sizlere, hazırlamış olduğum içerikte alan adları (domain) hakkında her şeyi detaylıca açıklamaya çalıştım. İçeriği baştan aşağı inceledikten sonra, alan adı hakkında kafanızdaki tüm soruların cevaplarını bulmuş olacaksınız.

Hazırsanız, alan adı hakkında tüm soruları tek tek cevaplayalım.

Domain hakkında tüm sorulara ve cevaplarına hızlı bir şekilde ulaşmak için, aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz.

 

Alan Adı (Domain) Nedir?

Alan adı; internet sitesinin IP adresine tanımlanmış olan isimdir. Tanımdan da anlaşılabileceği gibi; her internet sitesinin kendisine ait bir IP adresi vardır. Kullanıcı bir internet sitesine ulaşmak istediğinde; tarayıcının adres satırına IP adresini değil, alan adı adresini yazar. Domain Name System (DNS) bu yazılı adresteki IP’yi çözümler ve kullanıcıyı ilgili web sitesine yönlendirir.

Örneğin; google.com’a ulaşmak istersek, adres satırına Google’ın IP adresini (172.217.169.142) yazabiliriz. Yine Google sayfası açılacaktır. Takdir edebileceğiniz gibi, ulaşmak istediğimiz sitenin IP adresini ezberlemek çokta akıllıca bir yöntem değil. Bunu yapmak yerine IP adresine atanan alan adını kullanıyor ve ziyaret etmek istediğimiz internet sitelerine ulaşıyoruz.

 

domain alan adı nedir

 

Domain Name System (DNS) Nedir?

DNS (Domain Name System – Alan Adı Yönetim Sistemi) ; hangi IP adresinin hangi alan adına bağlı olduğunun kaydını depolayan, merkezi olmayan (bilgilerin hiyerarşik olarak farklı sunuculara dağıtıldığı) bir sistemdir.

 

Domain Kaydından Kim Yetkili?

Alan adlarının; teknik yönetimi, IP adreslerinin belirlenmesi, transferleri, uyuşmazlıklar gibi durumlarda, Dünya’nın en yetkili kuruluşu ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) ‘dır. Kar amacı gütmeyen, kamu yararına çalışan özel bir kurumdur.

Alan adı satın almak isteyen bir kişi; ICANN tarafından akredite edilmiş bir firmadan alan adı satın alma işlemini gerçekleştirir.

 

domain icann

 

Domain Uzantısı Nedir?

Alan adının sonunda yer alan (.com, .net, .org v.b.) ifadelere, alan adı uzantısı veya alan adı sistemi denir. Dünya’nın en yaygın kullanılan alan adı uzantısı %47’lik oranla .com‘dur.

Kullanım sayısı ve kullanım yerine göre alan adı uzantılarını 3 farklı alt kategoriye ayırabiliriz.

 

TLD : Top Level Domain (Üst Düzey Domain)

TLD; en yayın kullanılan ve en değerli domain uzantılarını belirtir. TLD olarak 1,600 civarı alan adı uzantısı vardır. IANA resmi sitesinden tam TLD listesine ulaşabilirsiniz. Aralarında en yayın kullanılan TLD domain uzantıları ise; .com, .edu, .gov ve .net‘tir.

 

ccTLD : County Code Top Level Domains (Ülke Kodlu Üst Seviye Alan Adı)

ccTLD; uluslararası iki harfli ülke kodlarını içeren, ilgili ülkeye özgü olarak verilen alan adı uzantılarını belirtir. Örneğin; Türkiye için .tr uzantısı kullanılır.

 

gTLD : Generic Top Level Domain (Genel Üst Seviye Alan Adı)

gTLD; özel alan adı uzantılarını içeren, kendi içinde de 7 farklı alt kategoriye ayrılan alan adı uzantılarıdır. Örneğin; .top, .club, .shop, ,.xyz ve .istanbul birer gTLD tipi alan adı uzantısıdır.

 

alan adı uzantısı TLD

 

Subdomain Nedir?

Subdomain (Alt alan adı); ana domain adresine bağlı olan alt alan adı adresleridir. Subdomain adresleri; genellikle ana alan adının başına getirilen nokta ile belirlenir. Sitelerine alt bölümler oluşturmak isteyen web site sahipleri için Subdomain’ler oldukça kullanışlı bir yöntemdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :  Tüm Detayları ile Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Örneğin firmanıza ait bir internet siteniz var. Sitenize bir blog açmayı, böylelikle daha çok ziyaretçiyi sitenize çekmek istiyorsunuz. Yapmanız gereken; hosting yönetim panelinden subdomain adresi oluşturmak ve blog dosyalarının kurulumunu; subdomain için özel olarak oluşturulan klasör içinde gerçekleştirmek. Bu durumda blog sitenizin adresi şöyle olacak; blog.siteadresiniz.com.

 

Herhangi bir web sitesinde oluşturulan subdominleri bulmak için; bu adresi kullanabilirsiniz.

 

Domain Uzantısı SEO’yu Etkiler mi?

Arama motorlarının yüzlerce maddelik arama sonuçlarına etki eden kriteri mevcut. Web sitelerinin bu kriterlere uygun hale getirilmesi işlemine ise SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) adı verilir. Google dahil bir çok arama motorunun SEO kriterlerinde, alan adı uzantısının herhangi bir önemi yok.

Bir sitenin arama motorlarında yükselmesini belirleyen iki önemli faktör vardır. Birincisi; siteniz hızlı açılmalı ve kullanıcılar sitenizde rahatça dolaşabilmeli. İkincisi ise; sitenizde yayınladığınız içerikler özgün olmalı ve sabit aralıklarla sitenizde içerik yayınlamalısınız. Bunlara dikkat ettikten sonra; .com alan adı uzantısını da seçebilirsiniz, .xyz‘de.

 

Domain Yaşı SEO’yu Etkiler mi?

Arama motorlarının SEO kriterleri arasında, sitenin yaşı üst sıralarda yer alır. Alan adı ne kadar eskiyse, Google siteye o kadar çok değer verir ve arama sonuçlarında ilgili siteyi rakiplerinden ayırarak, sonuçlarda daha üst sırada gösterir.

Ancak yeni bir site açacaksınız, umutsuzluğa kapılmanız için hiçbir neden yok. Yukarıda belirttiğim gibi önemli olan; sitenize sürekli içerik eklemeniz, sitenizin hızlı olmasını sağlamanız ve doğru link inşası ile sitenize otorite kazandırmanız.

 

domain nasıl seçilir

 

Domain Nasıl Seçilmelidir?

Alan adı seçiminde, aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurmalısınız.

  • Seçeceğiniz alan adı; markanıza, işletmenize veya yayın yapacağınız kitleye uygun olmalı.
  • Alan adınızın akılda kalıcı olmalı. Bunu sağlamak içinde; jenerik bir kelime/kelimeler seçin. Örneğin yazarcafe.com ek almamış jenerik bir alan adı ismidir. Ancak yazarcafesi.com’da, cafe ibaresi ek almış, akılda kalma olasılığı düşüktür.
  • Alan adınızın 7 karakteri geçmemesine özen gösterin.
  • Alan adınızla birlikte bir marka oluşturmayı planlıyorsanız; sosyal medya ağlarında, seçtiğiniz alan adının daha önce kayıt edilip edilmediğini de kontrol etmelisiniz. İşletmeler ve yayıncılar için en çok kullanılan web siteleri; Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest‘tir. Tüm bu sitelerin kullanıcı adı alma bölümlerden, seçeceğiniz alan adıyla aynı kullanıcı adının boş olduğunu kontrol edin.
  • Son olarak, alan adı kaydı yapmadan önce, mutlaka alan adının geçmişini kontrol etmelisiniz. Seçtiğiniz alan adı daha önce yasadışı içerikleri yayınlamada kullanılmış olabilir. Böyle bir durum olmuşsa, alan adı arama motorlarının nezdinde engellenmiş veya kısıtlama almış olacaktır. Alan adı geçmişini sorgulamak için Archive.org‘u kullanabilirsiniz.

 

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yeni bir domain satın almadan önce yapmanız gereken işlem; seçtiğiniz alan adının kayıt edilip edilmediğini kontrol etmektir. Domain kontrol etmek için; Hosting ve Domain firmalarının, domain sorgulama motorlarını kullanabilirsiniz.

Seçtiğiniz alan adı güncel olarak kayıt edilmişse, whois sorgusunu kullanarak, alan adını alan kişinin iletişim bilgilerini ve alan adı kayıt süresinin ne zaman biteceğini öğrenebilirsiniz. Alan adı alıp satmak bir iş kolu haline geldiği için; bazı kişiler tercih edilme potansiyeli yüksek olan alan adlarını kaydedip, satabiliyorlar. Sorguladığınız alan adında da böyle bir durum varsa, siteyi ziyaret edebilir, alan adının ne kadara satıldığını öğrenebilirsiniz.

 

Domain Nasıl Satın Alınır?

Alan adı satın almak için; Dünya çapında ve Türkiye’de alternatif bir çok firma mevcut. İlk defa alan adını kayıt ettirmek istediğinizde, bazı firmalar müşteri çekebilmek için fiyatları uygun tutarlar. Ancak ilk yıl bitip, alan adını uzatmak istediğinizde karşınıza fahiş fiyatlar çıkarabilirler.

Örneğin GoDady, yeni müşterilerine .com alan adı ücreti için 8 TL gibi oldukça cazip bir teklif sunar. Ancak ilk yıl sonunda alan adı yenileme zamanı gelince, karşınıza 100 TL üstü fatura çıkarabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :  Google Chrome İçin Ücretsiz En İyi 10 VPN Eklentisi

15 yılı aşkın süredir web siteleri kuruyor ve alan adı alıyorum. Domain kayıt ve uzatma işlemleri için Güzel Hosting firmasını kullanıyorum. Yılbaşı ve bayram gibi özel günlerde indirimli fiyat sunuyorlar. Kayıt ve uzatma fiyatlarının da hemen hemen aynı olduğunu söyleyebilirim.

Domain satın almak için; Güzel Hosting sitesine üye olun ve siteye giriş yapın. Ardından Alan Adı -> Alan Adı Kaydı bölümünden, satın almak istediğiniz alan adını ilgili kısma yazıp Ara butonuna tıklayın. Aradığınız alan adı ve seçtiğiniz alan adı uzantısı boştaysa yani hali hazırda hiç bir sitede kullanılmıyorsa, alan adı satın alma işlemini yapabilirsiniz.

 

Bazı alan adlarını ödeme yapıp direkt olarak alabilirsiniz. Ancak .com.tr , .gov.tr , org.tr , net.tr , bel.tr , info.tr gibi alan adlarını satın alabilmeniz için, sizden gerekli olan bazı belgeler istenecektir.

 

domain who is koruma

 

Domain WHOIS Kimlik Bilgileri Koruması Nedir?

ICANN kaydedilmiş alan adının, kim tarafından satın alındığının kaydını tutar. Domain satın aldığınızda, domain adresinizi sorgulayan kişi, sizin iletişim bilgilerinize ulaşabilir. Bazı site sahipleri bu durumu önemsemese de, çoğu kişi için bu kişisel gizliliğin ihlali anlamına gelir. ICANN gizlilik ilkesini önemseyen kişi ve kurumların, bilgilerini gizleyebilmesine olanak sağlar. Domain kayıt sahibinin, bilgisinin gizlenmesine WHOIS koruması adı verilir.

Bir çok firma; alan adı kayıt işlemi sırasında, WHOIS korumasını ufak bir ücret karşılığında alan adı fiyatına ilave eder. Bazı firmalarda ise WHOIS kimlik koruması ücretsizdir.

 

Domain Transferi Nedir?

Domain transferi; alan adının kayıtlı firmadan başka bir firmaya taşınma işlemine verilen addır. Alan adı transfer işleminin bir çok farklı nedeni olsa da, genelde bu işlem; fiyat avantajı, kayıtlı firmaya olan güven eksikliği, sitenin satılması gibi nedenlerden ötürü yapılır.

Alan adını transfer edebilmeniz için bazı özel şartların sağlanması gerekiyor.

  • Domain kayıt veya yenileme işleminden 60 gün sonra, alan adınızı başka bir firmaya transfer edebilirsiniz.
  • Alan adı transfer kilidi pasif durumda olmalı.
  • Domainin transfer edileceği firmadan, EPP (Transfer yetki) kodu alınmalıdır. Bu kod genellikle firmaların yönetim panelinden alınır.
  • EPP kodu alındığında, transfer işlemi başlatılmış sayılır. İlgili kodun taşıma yapılacak firmaya bildirilmesi gerekir.
  • Transfer başladıktan sonra, mail adresinize alan adı transferini onaylamanız için bir link gönderilir.
  • Firmadan firmaya yapılan alan adı transfer işlemleri ortalama 5 gün içerisinde gerçekleşir.
  • Firma içi yapılan alan adı transfer işlemleri çoğunlukla anında gerçekleşir.

 

Domain Nasıl Satılır?

İnternet üzerinden para kazanma yollarından biri de, domain satışıdır. Pazarlama yeteneği, doğru araçların kullanımı ve bolca sabır gerektirir. Genelde kısa ve jenerik isme sahip alan adları yüksek ücretlere satılırlar. Profesyonel olarak domain alım satımı yapan kişiler, yüzlerce hatta binlerce alan adına sahiptirler.

Değerli olacağını düşündüğünüz bir domaine sahipseniz, bu alanda en iyi bir kaç sitede alan adınızı satılmak üzere listeleyebilirsiniz. Popüler bazı domain satış sitelerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Siteleri inceleyerek, satışa sunmayı düşündüğünüz domaini, ne kadarlık fiyattan satışa koyabileceğinizi görebilirsiniz. Bazı sitelerde, alan adınızı teklif usulüne göre de satışa sunabilirsiniz. Alan adınızı fiyatlandırma konusunda kararsız kalmışsanız namebio  sitesini incelemenizi tavsiye ederim.

 

Domain konusunda akla gelebilecek tüm soruları, ayrıntılı bir şekilde cevaplandırmaya çalıştım. Cevabını merak ettiğiniz başka bir konu varsa, yorum kısmından sorabilirsiniz.

 

İLİGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tüm Detayları ile Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

 

5/5 - (5 votes)
BİR CEVAP YAZIN

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.