Adsense Onayı Almanız İçin Yapmanız Gereken 20 İşlem

İnternet’ten para kazanmak isteyenlerin ilk aklına gelen yöntem, web sitesi üzerinden para kazanmaktır. Web sitesi ile para kazanmanın bir kaç farklı yolu olsa da; bunlardan en bilineni ve en çok kullanılanı Google Adsense’dir.

Peki nedir bu Google Adsense? Kısaca cevaplamaya çalışayım.

 

Adsense Nedir?

Adsense, Google tarafından 2003 yılında piyasaya sürülen bir reklam programı. Adsense sayesinde web site sahipleri, sitelerinde Google reklamlarını yayınlayarak, reklam tıklaması ve gösterimi ile gelir elde edebiliyorlar.

 

 

Adsense ile Ne Kadar Kazanabilirim?

Örneğin web sitenizde mobilya ürünleri ile ilgili bir içerik yayına aldınız. “Mobilya satın al” kelimesine reklam veren bir mobilya firmasının Google’a 10 TL ödediğini düşünelim. Mobilya ürünleri ile ilgili içeriğinizi okuyan bir kullanıcı, içerik içinde gösterilen mobilya reklamına tıkladığında 6,8 TL kazanabilirsiniz.

Tabi bu rakam gösterilen reklama göre değişkenlik gösteriyor. Örneğimizde bahsettiğimiz rakamı elde etme şansınız çok düşük. Türkiye’de TBM (Tıklama Başına Maliyet) ücretleri 0,15 TL civarında.

 

Adsense’den Nasıl Para Kazanılır?

Google Adsense ile 3 farklı platform üzerinden para kazanabilirsiniz. Bunlar; YouTube Kanalı, Mobil Uygulama ve İnternet Sitesi.

Her platformun Google Adsense üzerinden para kazanabilmesi için bazı gereksinimleri karşılaması gerekmekte. Hazırlamış olduğum Adsense onay rehberinde; Adsense’ye başvurmadan önce sitenizde ne gibi işlemler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğim.

 

Adsense Onay Rehberi

Bundan birkaç yıl öncesine kadar Adsense’den onay almak oldukça kolay bir işlemdi. Günümüzde ise Adsense onayı alabilmenin oldukça zor olduğunu belirtmekte fayda var. Aşağıda anlattığım tüm adımlar, 10 yılı aşkın tecrübe ile elde edilmiştir. İlk adımdan başlayarak tüm yöntemleri uyguladığınızda Adsense’den onay alma şansınız oldukça yüksek olacak.

Kahvenizi alın ve tüm dikkatinizi verin. Hazırsanız başlayalım.

 

 

1. GMail Hesabı

İlk kez Adsense’ye kayıt olacaksanız, başvuru yapacağınız hesabın eski tarihli bir GMail hesabı olmasına özen göstermelisiniz. Başvuracağınız GMail hesabının kendi kişisel hesabınız olması, onay almanıza yardımcı olacak.

 

2. Site Hızı

Hızlı bir site kullanıcı deneyimi için önemli olduğu kadar Google Adsense onayını almanıza da yardımcı olacaktır. Adsense başvurusu yapacağınız sitenin hızını ölçmek için PageSpeed Insights ve GTmetrix gibi araçlar kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli değer; GTmetrix site açılış süresinin 5 saniyeden yüksek olmamasıdır.

Ayrıca sitenizin tüm Teknik SEO adımlarını kontrol etmeli, sitenizde herhangi bir teknik sorun olmadığından emin olmalısınız.

 

3. SSL Sertifikası

Sitenizin SSL sertifikasına sahip olması, Google Adsense onayı almanıza yardımcı olacaktır.

 

4. Google Analytics Kaydı

Google Adsense başvurusu yapmadan önce mutlaka sitenizin Google Analytics Kurulumunu tamamlamış olmalısınız

 

5. Google Webmasters Kaydı

Tıpkı Analytics gibi, başvuru yapacağınız sitenin Google Webmasters (Google Search Console) kaydını tamamlamalısınız. Google Arama Konsoluna site haritalarını göndermeyi unutmayın. Adsense başvurusu yapacağınız hesapla Google Analytics ve Google Webmasters kaydını yaptığınız GMail hesabının aynı olması gerektiğini unutmayın.

 

6. Robots.txt Dosyası

Sitenizi Adsense onayına göndermeden önce, sitenizin kök dizininde Robots.txt dosyasını oluşturduğunuzdan emin olun.

 

7. Gerekli Sayfalar

Sitenizde; Künye, Yasal Uyarı ve Gizlilik Politikası gibi sayfaları oluşturmanız gerekiyor. Eğer bu sayfalar sitenizde yoksa, şablon olarak kullanmak için sitemizin sayfalarını kullanabilirsiniz. Sayfaların içeriklerini, sitenize göre değiştirmeyi unutmayın.

 

8. İletişim Sayfası

Her web sitesinde bulunması gereken İletişim sayfasını oluşturun. Burada yazdığınız tüm bilgiler gerçek olmalı. Ayrıca iletişim formunun sorunsuz çalıştığından emin olmalısınız.

 

9. Kategoriler

Sitenizde en az 3 kategori olmasına dikkat edin. Sitenizde yayınlayacağınız içerikleri, ilgili kategoriler altında yayına almayı ihmal etmeyin. Her kategoride mutlaka birkaç içerik olmalı. Ayrıca kategorilere bir kaç cümlelik özgün açıklamalar eklemeyi unutmayın.

 

10. Menüler

İyi bir kullanıcıyı deneyimi yaşatmak için, ana menü ve footer menü (alt menü) oluşturun. Ana menüde kategoriler, alt menüde ise; yedinci maddede belirttiğimiz gerekli sayfalara ve iletişim sayfasına yer verin.

 

11. Yazar

Sitenizdeki içerikleri yayına alan yazarın; resmi ve hakkında bir kaç kelime içeren biyografisi olsun.

 

12. Mobil Uyum

Sitenizin mobil uyumlu olması ve mobilde sorunsuz görüntülenmesi Adsense onayı alabilmeniz için oldukça önemli. Siteniz AMP uyumlu ise, onay alma şansınız daha yüksek olacak.

 

13. Site İçi Link

Site içi SEO‘nun en önemli maddeleri arasında yer alan; site içi bağlantı yapısını kesinlikle ihmal etmeyin. Bu hem sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizde daha çok zaman geçirmesini sağlayacak hem de Adsense onayı almanıza yardımcı olacak.

 

14. İçerik Resimleri

İçeriklerde kullandığınız resimlerin orijinal olmasına özen gösterin. Eğer resmi herhangi bir kaynaktan almışsanız, resmin altında bunu belirtmeyi ihmal etmeyin.

 

15. Diğer Reklamlar

Sitenizi Adsense onayına göndermeden önce, sitenizde başka reklamların olmamasına dikkat edin. Eğer varsa, Adsense onayı almadan önce bu reklamları sitenizden mutlaka kaldırın.

 

16. Logo ve Favicon

Sitenize bir logo ve favicon hazırlamaya özen göstermelisiniz. Google Adsense onay botları; sitenizin yeterlilik kontrolünü yaparken mobilde sitenizin nasıl görüntülendiğini test edeceklerdir. Sitenizin mobil görünümünde logo ve favicon olması teknik gereksinimlerde Adsense onay alma puanınızı yükseltecektir.

 

17. Slogan

Adsense başvurusu yapmadan önce; WordPress ile hazırlanan sitelerde varsayılan slogan olan “Bir başka WordPress sitesi” sloganını değiştirmeyi unutmayın. Ayarlar -> Genel yolunu takip ederek varsayılan sloganı değiştirebilirsiniz.

 

18. Site Yaşı

Adsense onayı alabilmeniz için sitenizin kaç gündür çevrimiçi olduğunun veya domain yaşının herhangi bir önemi yok. Ancak tavsiye edilen; yukarıdaki teknik maddeleri uyguladıktan sonra ve içerik sayısı “yeterli” olduğunda Adsense başvurusu yapmanız.

 

19. İçerik Sayısı

Adsense onayı alabilmeniz için sitenizde en az 15 içerik olmalı. Günde iki veya üç içerik yayınlamanız yeterli. Çok şanslıysanız 1 içerikle bile onay alabilirsiniz.

 

20. İçerik Kalitesi

Google Adsense onayı alabilmeniz için en dikkat etmeniz gereken nokta; sitenizdeki içeriklerin kalitesidir. En az 400 kelimeden oluşan özgün içerikler yayına almalısınız. Asla kopya, çeviri veya spin içerik kullanmamalısınız. İçerikler tamamen size ait olmalı ve daha önce başka bir sitede yayınlanmamış olmalı.

 

Tüm bu şartları gerçekleştirdikten sonra, sitenizi Adsense onayına gönderebilirsiniz. Başvurunun nasıl yapacağınızı öğrenmek için Google Adsense Başvurusu Nasıl Yapılır? içeriğine göz atabilirsiniz.

 

5/5 - (1 vote)
adsense
Yorumlar (0)
Yorum Ekle