Her Yazılımcının Bilmesi Gereken En İyi ve En Popüler 10 IDE

İster deneyimli bir programlama gurusu olun, isterseniz kodlamaya yeni başlayan bir yazılımcı. Yazılım geliştirmek için mutlaka bir IDE’ye ihtiyacınız olacak. Aslına bakarsanız “En iyi IDE” diye bir tanımlama yoktur. En iyi IDE; en kolay ve rahat kod yazabileceğiniz IDE ortamıdır.

Listemize başlamadan önce basit ancak önemli bir kaç soruyu irdeleyelim.

 

IDE Nedir?

IDE (Integrated Development Environment); bilgisayar programcılarının hızlı, rahat ve okunabilir kod yazabilmelerine olanak sağlayan bir kod editörüdür. IDE sayesinde, tüm yazılım geliştirme ve test araçlarına kullanıcı dostu bir GUI (Graphical User Interface) üzerinden erişebilirsiniz.

IDE temel olarak şunları içerir:

  • Kodlarınızı yazmak için kod düzenleyicisi.
  • Derleyici (Compiler veya Interpreter)
  • Hata ayıklayıcısı (Debugger)

 

Doğru IDE Nasıl Seçilir?

Kodlamaya yeni başlayan her yazılımcı, kendileri için doğru IDE’yi seçmede kararsız kalabiliyor. Doğru IDE seçimi, yazılım dili öğrenmek kadar zaman alabiliyor.

Öncelikle bir IDE’den ne beklediğinizi ve kodlama yaparken nelere ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Her IDE’de sunulan özellikler farklı olabiliyor. Listemizi inceleyebilir ve sizin için en doğru IDE’nin hangisi olduğuna daha kolay karar verebilirsiniz.

 

En İyi 10 Kod Editörü (IDE)

Dünya çapında aktif olarak kullanılan 30’dan fazla IDE yazılımı mevcut. Yazımın devamında; en popüler ve en güçlü altyapıya sahip, zengin özellikleri sunan, sonuç olarak en iyi 10 IDE yazılımlarının hangileri olduğunu listeliyorum.

 

1. Visual Studio

Visual Studio kullanarak; mobil uygulamalardan web projelerine, video oyunlardan özel scriptlere kadar farklı bir çok projeyi oluşturabilirsiniz. Dünya genelinde kod geliştiren her dört yazılımcıdan biri Visual Studio kullanarak kod geliştiriyor. Visual Studio, yerleşik olarak toplamda 36 programlama dilini destekliyor.

Visual Studio’nun desteklediği en popüler programlara dilleri olarak; C, C ++, C ++ / CLI, C #, CSS, HTML, F #, JavaScript, TypeScript, Visual Basic .NET, XML, XSLT,  Python, Ruby, Node.js ve M sayılabilir.

 

2. Eclipse

Eclipse; açık kaynak kodlu, topluluk odaklı ve tamamen ücretsiz bir IDE. Başlangıçta Java için kullanılan Eclipse, günümüzde yayınlanan farklı eklenti ve paketler sayesinde, birçok farklı programlama dilini de destekliyor. Ayrıca Eclipse Marketplace Client sayesinde bir çok eklentiye ve dokümana ulaşabilirsiniz.

Eclipse IDE’si ile; C, C++, Java, Javascript, Peri, PHP, Python, Ruby ve R gibi dillerde kodlama yapabilirsiniz.

 

3. PyCharm

Çek yazılım firması JetBrains tarafından geliştirilen PyCharm, geliştiriciler için en iyi Python IDE’si olarak bilinir. PyCharm; kod yazılırken arka planda hataları kontrol eder ve hızlı bir şekilde düzeltmenize yardımcı olur. Python ile temiz kod yazmak isteyen yazılımcıların birinci tercihidir. Python web frameworkleri için (Django ve Flask) de geniş destekler sunar.

Desteklenen diğer diller arasında; AngularJS, Coffee Script, CSS, Cython, HTML, JavaScript, Node.js ve TypeScript vardır. Ayrıca Google App Engine desteği de mevcut.

30 günlük ücretsiz deneme sürümünü kullanabilirsiniz. Tek kullanıcı için yıllık lisans ücreti ise 200 $ olan PyCharm’ın, tüm paketleri içeren sürümü ise 650 $. Açık kaynak kodlu projeniz varsa ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca öğrenciyseniz başvuruda bulunarak 1 yıl ücretsiz kullanabilirsiniz. Ancak ücret ödemek istemiyorsanız veya öğrenci değilseniz, ücretsiz PyCharm kullanmak için Community Edition sürümünü tercih edebilirsiniz.

 

4. IntelliJ IDEA

JetBrains tarafından geliştirilen başka bir IDE olan IntelliJ IDEA, Java geliştiricileri için en iyi IDE’dir. Kullanıcı dostu arabirimi ile göz alan IntelliJ IDEA, programcıların hızlı, hatasız ve okunabilir kodlar yazabilmelerine yardımcı olur. Java ile kod yazamaya başlayan bir çok programcı, Eclipse ile başlar, ardından IntelliJ IDEA’ya geçiş yapar.

IntelliJ IDEA’nın 30 günlük ücretsiz deneme sürümü mevcut. IntelliJ IDEA Ultimate lisansını satın almak isterseniz yıllık 500 $ ödemeniz gerekiyor. Ancak PyCharm gibi öğrenciler için ücretsiz kullanım hakkı tanıyor. Diğer ücretsiz kullanım ve özel indirim paketlerine göz atmak isterseniz, bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

 

5. NetBeans

NetBeans; Java ve web programlama için geliştirilen, tamamen ücretsiz ve kod yazması oldukça rahat olan bir IDE. Özellikle GUI tasarımı için sunduğu avantajlar göz alıcı. Kullanımı gittikçe yaygınlaşan NetBeans, kullanıcıları tarafından aşırı sistem kaynağı tükettiğine dair eleştirilir.

 

6. Sublime Text

Neredeyse popüler tüm programlama dillerini destekleyen, kullanıcı dostu arabirime sahip ve oldukça hızlı çalışan bir IDE’dir. Bir çok eklentiyi kurabilmenize olanak sağlar. Böylece hem kodlama yaptığınız dilin özel paketlerini kullanabilirsiniz hem de daha hızlı kod yazabilirsiniz. Kısayol tuşları sayesinde, bir çok işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

80 $ ödeyerek ömür boyu lisans hakkına sahip olabilirsiniz. Dilerseniz Sublime Text’i bilgisayarınıza resmi sitesinden indirerek kullanımını deneyebilirsiniz. Öğrenciyseniz veya hobi amaçlı kod geliştiriciyseniz, ücret ödemeden de kullanmaya devam edebilirsiniz.

 

7. Atom

Sıkça Sublime Text ile karşılaştırılan Atom; GitHub tarafından oluşturulan açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir IDE. Daha çok Java ve web programlama kodlayan yazılımcılar tarafından tercih edilir. Doğrudan GitHub ve Git ile çalışmanıza izin verir. Eklenti paketleri sayesinde çok daha güçlü hale getirilebilir. Çalışma alanınızı bölmelere ayırabilir, böylece daha rahat kod yazabilirsiniz.

 

8. Code::Blocks

C ve C++ dillerinde kod yazıyorsanız, mutlaka denemeniz gereken harika bir IDE’dir. Açık kaynak kodlu oluşu ve doğal olarak tamamen ücretsiz kullanılabilmesi de cabası. Son derece esnek arabirime sahip olan Code::Blocks, tüm işletim sistemlerinde sorunsuz çalışabilir. Eklenti desteği sayesinde, ihtiyaç duyabileceğiniz tüm özel paketleri kullanabilirsiniz. Ayrıca PHP, HTML ve JavaScript kullanarak web programlama yapan bir çok yazılımcı tarafından da kullanılmakta.

 

9. PhpStorm

PhpStorm web geliştiricileri için en iyi IDE’lerden biri olarak değerlendirilir. Özellikle PHP kodlama yapıyorsanız veya PHP frameworklerini kullanıyorsanız, PhpStorm’u demenizi öneririm. Kod yazma hızınızın arttığını ve daha az hata yaptığınızı göreceksiniz.

JetBrains tarafından PhpStorm’un ücretsiz deneme sürümü bulunuyor. Fiyatları ve paketleri daha yakından incelemek isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

 

10. RStudio

Veri madenciliği ve istatistik projelerde kullanılan R dili için özel olarak tasarlanan, ücretsiz ve açık kaynaklı bir IDE’dir. Kullanıcı dostu ve hızlı arabirime sahiptir. Projeniz için etkileşimli grafikler hazırlayabilmenize olanak tanır. R kullanım kalitesini hissedilir derecede arttırır. R ile proje oluşturuyorsanız mutlaka kullanmanızı öneririm.

 

İLİGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Windows 10’da Gereksiz Başlangıç Programlarını Devre Dışı Bırakma

 

5/5 - (3 votes)
code blockseclipseideintellij ideainternet problemlerinetbeansphpstormpycharmrstudiosublime textvisual studio
Yorumlar (0)
Yorum Ekle