Google Search Console Nasıl Kurulur?
İnternet site sahipleri için verinin ne denli önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Site sahiplerinin ziyaretçi verilerini analiz etmesi için kullanabilecekleri araçların başında Google Analytics’den sonra Google Webmasters (yeni adıyla Google SearchConsole) geliyor. Daha önce sizlere Google Analytics kurulumunun nasıl yapılacağına dair bir rehber oluşturmuştuk.
Bu rehberimiz ile de sizlere, Google Search Console kurulumunu nasıl yapabileceğinizi adım adım anlatacağız.
Google Search Console Nedir?
Google Search Console; Google tarafından geliştirilen ve İnternet site sahiplerinin hizmetine ücretsiz olarak sunulan oldukça yararlı bir servis.
Google Search Console sayesinde;
- Sitenizde var olan teknik hataları görebilir ve bu hataların kaynağını bularak sorunları giderebilirsiniz.
- Sitenize, hangi sitelerden trafik geldiğini görebilir, dilerseniz sitenize gelen zararlı linkleri önleyebilirsiniz.
- Sitenize Google aramalarında hangi anahtar kelimeler ile trafik geldiğini analiz edebilirsiniz.
- Sitenizin Google arama sonuçlarında günlük kaç defa görüntülendiğini ve sitenizin Google arama sonuçlarında kaç defa tıklandığını görebilirsiniz.
- Sitenizin teknik anlamda yetersiz kalan (hız gibi) yönlerinin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
Bunun gibi bir çok hayat kurtaran işlemi Google Search Console kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.
Google Search Console Nasıl Kurulur?
Google Search Console kurulumuna başlamak için; öncelikle bir Gmail hesabına sahip olmanız gerektiğini unutmayın. Google Search Console sitesini ziyaret ederek işlemelere başlayalım. Açılan sayfanın sağ üst kısmında yer alan OTURUM AÇ linkine tıklıyoruz.
Sol üst kısımda yer alan aşağı doğru ok simgesine tıklayıp, +Mülk ekle linkine tıklıyoruz.
Web sitemizi Google Search Console’a eklemek için iki farklı mülk türü yöntemi mevcut.
- Alan adı : Bu yöntem; siteminiz alt alan adlarının hepsini kapsar. Ancak bu yöntemi uygulayabilmeniz için DNS doğrulaması yapmanız gerekir. Diğer yönteme göre doğrulama işlemi nispeten zordur ancak sitenizin alt alan adı değişse bile (m.siteadi.com – mobil.siteadi.com – http://siteadi.com – https://siteadi.com) herhangi bir veri kaybı yaşamazsınız.
- URL ön eki : Bu yöntemde ise; sitenizi eklediğiniz protokol neyse (http veya https) ona göre doğrulama yapabilirsiniz. Bu yöntemi kullanabilmeniz için; sitenizin tam adresini ilgili alana yazmanız beklenir. Eğer sitenizde SSL kurulu değilse ve bir süre sonra SSL kurmayı planlıyorsunuz, sitenizi tekrar Google Search Console’a tanıtmanız gerekebilir. O nedenle bu yöntemi kullanmayı planlıyorsanız, sitenize SSL ekledikten sonra Google Search Console kurulumu yapmanızı öneririz.
Google Search Console kurulumunu gerçekleştirmek için, ikinci yöntemi kullanacağız. İlgili alana sitemizin tam adresini yazıp DEVAM butonuna tıklıyoruz.
Gelen sayfadan, en basit site doğrulama yöntemi olan, dosya ile doğrulamayı yapacağız. googlexxx.html dosyasını bilgisayarımıza indiriyoruz ve ardından ilgili dosyayı sitemizin ana dizini içine gönderiyoruz. Dosyayı FTP ile sitemizin ana dizini içine gönderdikten sonra, DOĞRULA butonuna tıklıyoruz.
Kısa bir kontrolün ardından, sitenin sahipliği onaylanacak ve doğrulama işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği uyarısı verilecek. MÜLKE GİT linkine tıklayarak Google Search Console paneline geçiş yapıyoruz.
Sitemizin Google verileri ulaştıkça, Google Search Console panelinde bilgiler bizlere sunulacak.