Domain Nameserver Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain Nameserver; internet sitesinin alan adını, hosting sunucusuna yönlendirmek için kullanılır. Bilişim terminolojisinde kısaca NS olarak adlandırılan domain nameserver, Türkçeye Alan Adı Sunucusu olarak çevrilmekte. Rehberimizde; alan adınızın nameserver adresini nasıl kontrol edebileceğinizi anlatacağım.

Peki nameserver kontrolü neden yapılmak istenir?

Bunun için bir çok farklı neden olsa da en yaygın senaryo; yeni bir barındırma hizmetine geçildiğindedir. Site sahibi, internet sitesinin güncel nameserver adresini kontrol etmek ister. Domain Nameserver adresini, alan adını kayıt ettirdiğiniz firmanın panelinden değiştirmeniz gerekir. Nameserver adresi yanlış olarak atanmışsa, site dosyalarına erişim gerçekleşmez ve İnternet sitesi açılmaz.

Güncel nameserver adres kontrolü için yaygın olarak kullanılan iki farklı yöntem vardır. Şimdi gelin birlikte, NS sorgulama için kullanılan bu yöntemleri birlikte inceleyelim.

 

Yöntem 1 : Sistem Konsolu Kullanarak Nameserver Kontrolü

Herhangi bir web sitesinin domain nameserver sorgulama işlemini yapmak için ; işletim sisteminizin konsolunu kullanabilirsiniz.

 

Windows

1. Klavyenizden Windows tuşu ve R tuşlarına basarak Çalıştır penceresine ulaşın. Aç kısmına cmd yazıp Enter tuşuna basın.

 

2. Komut istemi penceresi açılacak. Aşağıdaki komutu konsola yazarak Enter tuşuna basın. Sorgulamak istediğiniz web sitesinin adresini yazmayı unutmayın.

nslookup -type=ns alanadi.com

 

3. Sorguladığınız sitenin güncel nameserver adresi, namerserver= kısmında gösterilecek.

 

 

LINUX

1. Klavyenizden Ctrl + Alt + T tuşlarına basarak terminal penceresini açın.

2. Terminal penceresine aşağıdaki komutu yazıp Enter tuşuna basın. Koddaki siteadresi.com kısmını, NS adresini sorgulamak istediğiniz siteyle değiştirmeyi unutmayın.

dig ns siteadresi.com

 

3. Çıkan sonuçlarda, NS ifadesinin sağında yer alan adresler, sorgulamasını yaptığınız sitenin güncel nameserver adresleridir.

 

 

MacOS

1. MacOS işletim sisteminizin arama kısmına terminal yazıp, çıkan sonuca tıklayın.

2. Aşağıdaki kodu terminal penceresine yazıp, Enter tuşuna basın. Kodda yer alan siteadresiniz.com kısmını, Domain NS adresini sorgulamak istediğiniz siteyle değiştirmeyi unutmayın.

dig ns yourdomainname.com

 

3. Answer Section kısmının altında, NS ile gösterilen adresler, sorguladığınız sitenin güncel nameserver adresleridir.

 

 

Yöntem 2 : Online Araçlar Kullanarak Domain Nameserver Sorgulama

İnternet sitesinin, nameserver adresini sorgulamanın diğer bir yolu da, online araçlar kullanmaktır. Domain nameserver sorgulamak için onlarca farklı internet sitesi olsa da, en bilineni ve en doğru sonuç vereni intoDNS sitesidir.

1. Buraya tıklayarak intoDNS sitesine ulaşıyoruz. Nameserver adresinin sorgulanmasını istediğimiz web sitenin adresini; başında http/https ve www olmadan ilgili alana yazıyoruz. Nameserver kontrol işlemine başlamak için Report tuşuna tıklıyoruz.

 

2. Bir dizi kontrol işleminin ardından, sorguladığımız sitenin güncel nameserver adresi Domain NS records kısmında görüntüleniyor.

 

 

Alan adınızın güncel domain nameserver sorgulama işlemini yaptınız. Her şey doğru görünüyor. Ancak internet sitenize ulaşmada halen sorun mu yaşıyorsunuz? Büyük bir ihtimal sorun, bilgisayarınızın DNS cache dosyalarının eski olmasından kaynaklanıyordur.

Bu durumda yapmanız gereken DNS temizleme işlemidir. Nasıl yapmanız gerektiğini burada anlatmıştım : DNS Cache Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır? : Tüm Yöntemler

 

İçeriği oylayınız
dns
Yorumlar (0)
Yorum Ekle